Μενού

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Παιδεία ή εκπαίδευση;Τι είναι προτιμότερο;

       Τι επιλέγουμε σήμερα;Τι είναι πιο σημαντικό για εμάς και, φυσικά για τα παιδιά μας;Παιδεία ή εκπαίδευση;
      Βέβαια και η απάντηση δεν είναι κάτι εύκολο καθώς οι περισσότεροι από εμάς συνήθως τα συγχέουμε.Και οι δύο λέξεις προέρχονται από το ρήμα <<παιδεύω>>, στην ουσία όμως είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ας δώσουμε λοιπόν κάποιους ορισμούς για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το ομιχλώδες τοπίο.

     Παιδεία είναι η διαδικασία της αγωγής, η οποία με τη συστηματική και την ευκαιριακή απόκτηση γνώσεων και αξιών στοχεύει στην πνευματική, ηθική και κοινωνική ολοκλήρωση του ατόμου.
Η πολύπλευρη μόρφωση και η σφαιρική καλλιέργεια του ανθρώπου συναποτελούν την έννοια της παιδείας.
    Ενώ,
    Εκπαίδευση είναι η συστηματική διαδικασία μετάδοσης γνώσεων σε παιδαγωγικά κυρίως ιδρύματα με στόχο την ανάπτυξη των πνευματικών, σωματικών και ηθικών ικανοτήτων του ατόμου. Η ίδια αποτελεί θεμελιώδη κοινωνικό θεσμό και διακρίνεται σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
                                                                                                                 Α.Δανασσής-Αφεντάκης


     Το σχολείο βοηθάει ώστε να πάρουμε την βασική εκπαίδευση και από μικρή ηλικία να αναπτύξουμε κάποιες βασικές γνώσεις χρήσιμες σε πολλά στάδια της ζωής μας.Είναι όμως αρκετό;
     Για πολλούς όχι!! Γιατί όμως;;;.....
     Ενώ η εκπαίδευση προσφέρει την ολοκλήρωση για την κάλυψη των βιοτικών κυρίως αναγκών , η παιδεία χαρίζει ηθική και πνευματική ολοκλήρωση. Κάτι που στις μέρες μας ,δυστυχώς το έχουμε χάσει. Οι παλαιότεροι είχαν την δυνατότητα να αναπτύξουν περισσότερο την παιδεία τους και να γαλουχηθούν με τα ιδανικά της. Ο πεπαιδευμένος άνθρωπος είναι πιο δίκαιος, δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή την οποία τιμά και σέβεται σε όλες τις εκφάνσεις της. Η σκέψη του είναι πιο ολοκληρωμένη και δύσκολα θα οπλίσει το χέρι του με όπλο.
      Παρόλ' αυτά πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε ένα από τα δύο.
   Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η παιδεία είναι η μέθοδος και η εκπαίδευση το μέσο για την ολοκλήρωση ενός υγιούς πνευματικά ανθρώπου, χρήσιμου για το ευρύτερο κοινωνικά σύνολο. 
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου