Μενού

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

13 Συμβουλές ευτυχίας από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο

Αποτέλεσμα εικόνας για βενιαμιν φραγκλινος φωτο

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έκτος από πατέρα του αμερικανικού έθνους αποτελεί σίγουρα κύρια έκφραση του αμερικανικού Διαφωτισμού. Αν και είχε πάει μόλις δυο χρόνια σχολείο κατάφερε να πραγματοποιήσει όσα ούτε ίδιος πίστευε και να θεωρείται ακόμα και σήμερα ένας από τους πιο σοφούς ανθρώπους στην παγκόσμια ιστορία. Η σοφία του μακριά από πανεπιστημιακές γνώσεις, όπως ο ίδιος έχει πει οφείλεται στην πρακτική εφαρμογή ενός συνόλου αρχών, οι οποίες και του χάρισαν εκτός από ευτυχία εν ζωή και δόξα μετά θάνατον.
Σύμφωνα με τον Φραγκλίνο η εφαρμογή συγκεκριμένων αρχών στην καθημερινότητα μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα της ζωή μας. Εξάλλου όλες οι μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται σε επίπεδο μικρών καθημερινών αλλαγών. Γιατί μόνο μέσα από τη συστηματική αλλαγή στη συμπεριφορά μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εξελίξεις που θέλουμε.
Ο Φραγκλίνος στα είκοσι του έφτιαξε τη δική του λίστα αρχών με στόχο να διαμορφώσει το χαρακτήρα και τη ζωή που ονειρευόταν. Αν και δεν έζησε αποκλειστικά σύμφωνα με αυτές τις αρχές της λίστας αυτής, η προσπάθεια του να τις εντάξει στη ζωή του αφενός τον έκανε καλύτερο και περισσότερο ευτυχισμένο άνθρωπο, αφετέρου απέδειξε πως η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από χαρακτήρα που μόνοι μας διαμορφώνουμε και τις συνήθειες που υιοθετούμε.
Σύμφωνα και με τον Φραγκλίνο, για να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε και να αποκτήσουμε όσα επιθυμούμε, πρέπει να διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά μας με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να εξυπηρετεί τους στόχους μας. Είναι πολύ σημαντικό βέβαια να ξεχωρίζουμε τα απλά όνειρα από τους στόχους. Και αυτό που τα διακρίνει είναι η ύπαρξη ενός σχεδίου δράσης. Όσα εφαρμόζουμε, είναι αυτά που κάνουν τους στόχους μας να ξεχωρίζουν από απλές επιθυμίες. Ο Φραγκλίνος προτείνει σε όλους κάποιες συμβουλές οι οποίες στον εαυτό λειτούργησαν πολύ θετικά. Δοκίμασε κι εσύ να εντάξεις κάποιες από αυτές στην καθημερινότητα σου και δες τις θετικές επιδράσεις άμεσα.
1. Δείξε εγκράτεια
Μην τρως και μην πίνεις υπερβολικά, μόνο όσο έχεις ανάγκη.
2. Προτίμησε τη σιωπή από τα λόγια.
Η σιωπή είναι χρυσός. Να ακούς πολύ και να μιλάς μόνο όταν χρειάζεται.
3.Βάλε τάξη σε όλα.Η ύπαρξη ευταξίας στα πράγματα βοηθά στο να είσαι περισσότερο οργανωμένος και συγκεντρωμένος στους στόχους σου.
4. Δείξε αποφασιστικότητα.Πάρε αποφάσεις και πράξε αυτό που αποφάσισες.
5.Κάνε οικονομία σε χρόνο και χρήματα.
Μην κάνεις περιττά έξοδα, παρά μόνο για να ωφελήσεις τον εαυτό σου ή αυτούς που το αξίζουν. Μην αφήνεις τίποτα να πάει χαμένο.
6. Να είσαι εργατικός.Περιόρισε κάθε άχρηστη ενέργεια και ασχολήσου πάντα με χρήσιμα πράγματα.
7. Να είσαι ειλικρινής.
Μην εξαπατάς, να μη σκέφτεσαι με δόλο, αλλά αθώα και δίκαια.
8. Να είσαι δίκαιος.Μην αδικείς κανέναν και μην ανέχεσαι να σε αδικούν.
9. Δείξε μετριοπάθεια.
Απόφυγε τα ακραία πράγματα σε όλα τα επίπεδα.
10.Να δείχνεις και να είσαι πάντα καθαρός.Να φροντίζεις για την καθαριότητα στο σώμα, στα ρούχα , στη δουλειά, στο σπίτι σου και σε ότι σου ανήκει.
11. Να είσαι ήρεμος. Μην αναστατώνεσαι για ασήμαντους λόγους, από συνηθισμένα ή αναπόφευκτα πράγματα.
12. Να είσαι αγνός. Μην έχεις σεξουαλικές σχέσεις ουσιαστικές και όχι από πλήξη ή αδυναμία, ούτε για να πλήξεις την ισορροπία ή τη φήμη κάποιου.
13. Να είσαι ταπεινός. Να μιμείσαι τον Σωκράτη και τον Ιησού και να θυμάσαι πως η ταπεινότητα είναι δύναμη και όχι ένδειξη αδυναμίας.
Ειρήνη Μεσσήνη
Συμβουλευτική ψυχολόγος
πηγή:neolaia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου