Μενού

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

George Carlin






Ο Τζορτζ Ντένις Πάτρικ Κάρλιν (αγγλικάGeorge Carlin, 12 Μαΐου 1937 - 22 Ιουνίου 2008) ήταν stand up κωμικός, ηθοποιός, συγγραφέας, ο οποίος ασκούσε κοινωνική κριτική. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το μπλακ χιούμορ του και τις σκέψεις του σε πολιτικά, ψυχολογικά, θρησκευτικά και σε ταμπού ζητήματα, καθώς επίσης και στην αγγλική γλώσσα. Το κωμικό του φιλμ Seven dirty words (1978) είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη περί άσεμνου περιεχομένου.
Ο Κάρλιν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους stand up κωμικούς, ενώ είναι ευρέως γνωστή και η επιρροή που άσκησε σε κατοπινούς κωμικούς. Μία εφημερίδα είχε αποκαλέσει τον Κάρλιν «Ο πρύτανης της κωμικής αντικουλτούρας».
Το 2004, το Comedy Central το κατέταξε δεύτερο στη λίστα Top 10 Comedians of US Audiences. Το πρώτο από τα 14 κωμικά του φιλμ, γυρίστηκε το 1977, από το HBO. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1980, τα θέματά του αφορούσαν την κοινωνικοπολιτισμική κριτική της αμερικανικής κοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις, σχολίαζε την πολιτική επικαιρότητα και σατίριζε τις υπερβολές του αμερικανικού πολιτισμού. Επίσης, έκανε αρκετές εμφανίσεις στο The Tonight Show, κατά τη διάρκεια της εποχής του Τζόνι Κάρσον, ενώ υπήρξε και καλεσμένος στο πρώτο επεισόδιο του Saturday Night Live. Το τελευταίο του κωμικό φιλμ από το HBO, κυκλοφόρησε μόλις τέσσερις μήνες πριν τον θάνατό του, το όποιο είχε τον τίτλο It's Bad for Ya. Το 2008, βραβεύτηκε μετά θάνατον με το Mark Twain Prize για το Αμερικανικό Χιούμορ.
πηγή:el.wikipedia. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου